ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ

Επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος ΚολλάτοςΓαλάτσι

Άντρες, γυναίκες και παιδιά της Μάνης, το μόνο επάγγελμα που ήξεραν να κάνουν στα παλιά τα χρόνια, ήταν τα όπλα. Για τα χωριά τους δεν έλεγαν, ότι έχουν τόσους κατοίκους, παρά «τόσα τουφέκια». Κανένας κατακτητής δεν πάτησε εκεί το πόδι του.

Ο ίδιος ο Ιμπραήμ, που έκαψε την Πελοπόννησο μόνο τη Μάνη δεν μπόρεσε να πάρει. Ωστόσο ο Ιμπραήμ, που κατάλαβε γρήγορα ότι δεν επρόκειτο να τους νικήσει με πόλεμο, αλλά μονάχα με «μπαμπεσιά», έστειλε μέσα στα χωριά της Μάνης τους κατασκόπους του, ντυμένους καστανάδες. Αυτοί για να πληροφορηθούν από τις γυναίκες και τα παιδιά, που βρίσκονται κρυμμένοι οι άντρες τους, άρχισαν να χαρίζουν τα κάστανά τους, αντί να τα πουλάνε. Αυτό έκανε εντύπωση σε όλους και τους έβαλε σε υποψία. Αμέσως τότε ειδοποίησαν για τα καθέκαστα κι ύστερα από λίγο κατέβηκαν οι αρματολοί στα χωριά, έπιασαν τους καστανάδες και τους ανάγκασαν να ομολογήσουν την αλήθεια για την κατασκοπεία και τα «τσάμπα κάστανα».

Όταν οι καστανάδες ρώτησαν τρέμοντας, τι θα τους έκαναν τώρα που είπαν την αλήθεια, οι Μανιάτες αποκρίθηκαν: «Εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα.» Δηλαδή θα σας τιμωρήσουμε όπως σας αξίζει.

 

 

Κοινοποίηστε σε social