Νομός Κορινθίας
Ο Νομός Κορινθίας οριοθετεί το ΒΔ σημείο της χερσονήσου και με τον Ισθμό, ενώνει την Πελοπόννησο με την Στερεά. Βρέχεται βόρεια από τον Κορινθιακό κόλπο και ανατολικά από τον Σαρωνικό. Συνορεύει με την Αχαϊα, την Αργολίδα και Αρκαδία. Ο Νομός Κορινθίας έχει πληθυσμό 145.082 κατοίκους.
Η Κόρινθος, η πρωτεύουσα του νομού έχει 30.176 κατοίκους Είναι νέα πόλη, που χτίστηκε ύστερα από τους καταστρεπτικούς σεισμούς που την ισοπέδωσαν το 1928. Σήμερα αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για όλη την Πελοπόννησο. Άλλες σημαντικές για την Κορινθία πόλεις είναι οι: Κιάτο, Ξυλόκαστρο, Αγ. Βασίλειος, Χιλιομόδι, Λουτράκι, Δερβένι, Τρίκαλα, Νεμέα, Άγιοι Θεόδωροι, Σοφικό, Λέχαιο, Άσσος.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΚΑΣΤΡΑ – ΜΟΥΣΕΙΑ
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Κορίνθου, μόνο λίγα χιλιόμετρα από την σημερινή Κόρινθο. Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου (Περαχώρα). Αρχαιολογικός Χώρος Νεμέας, που εδώ διεξάγονταν οι πανελλήνιοι αγώνες των Νέμεων. Αρχαιολογικός Χώρος Σικυώνας, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιάτου. Αρχαιολογικός Χώρος Φενεού, Αρχαιολογικός Χώρος λίμνης Στυμφαλίας.
Τα Κάστρα του Νομού Κορινθίας: Κάστρο Ακροκορίνθου, πάνω στον απότομο βράχο της Ακροκορίνθου βρίσκεται η Ακρόπολη, το κάστρο της Αρχαίας Κορίνθου, με τον αρχαίο οικισμό να απλώνεται στους πρόποδές του. Πύργος του Κορδή, ένα τριώροφο κτίσμα με τουφεκίστρες, ξύλινη γεφυρούλα που ανεβοκατέβαινε. Το χωριό οφείλει το όνομά του σε αυτόν μιας και ο οικισμός αναπτύχτηκε σταδιακά γύρω από τον Πύργο. Κάστρο Αγιονορίου. Πρόκειται για ένα κάστρο στην κορυφή του λόφου κοντά στο ομώνυμο χωριό. Έχει αυλή με 5 πύργους, έναν σε κάθε κορυφή ενός πεντάγωνου τείχους.Φρούριο Μουντ Εσκουβέ, την κορυφή ενός λόφου Νότια Αθικίων, βρίσκεται το Μουντ Εσκουβέ, με την Ακρόπολη του. Φρούριο Φωκά, ίσως χτισμένο από Φράγκους είχε στρατηγική θέση
Τα Μουσεία του Νομού Κορινθίας είναι: Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας-Ίσθμια-Κόρινθος, Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου-Κόρινθος, Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας-Νεμέα, Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου-Κόρινθος, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας-Στυμφαλία και Αρχαιολογικό Μουσείο Σικυώνας-χωριό Βασιλικό Σικυώνας.
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Λίμνη Βουλιαγμένης βρίσκεται δυτικά του Ισθμού σε απόσταση 16 χλμ. από το Λουτράκι, μετά το χωριό Περαχώρα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Η πανέμορφη λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό, της ορεινής Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Λίμνη Στυμφαλία. Στα όρια του Δήμου Σικυωνίων αναπτύσσεται ένα από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας., η λίμνη Στυμφαλίας. Ως γνωστόν ο 6ος άθλος του μυθικού Ηρακλή ήταν να σκοτώσει με τα βέλη του τις Στυμφαλίδες Όρνιθες., τα ανθρωποφάγα αρπακτικά πουλιά. Ο Φάρος Μελαγκάβι ή Ηραίο χτίστηκε το 1897 και βρίσκεται στην χερσόνησο Άγριλος, στον κόλπο των Αλκυονίδων Νήσων. Ο Φάρος του Ηραίου, όπως είναι γνωστός στην περιοχή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα «φαρικής» αρχιτεκτονικής. Είναι πετρόκτιστος με γωνιόλιθους και χαρακτηρίζεται από λιτότητα γραμμών και κατασκευαστική στιβαρότητα.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Παραλία Καλάμια Κορίνθου, Παραλία Κανταρέ Λεχαίου, Παραλία Λουτρακίου, Παραλία Πευκιά Ξυλοκάστρου, Συκιάς Ξυλοκάστρου, Παραλία Σχίνου Περαχώρας, Παραλία Αγίων Θεοδώρων, Παραλία Κεχριών, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Παραλία Αλμυρής, Παραλία Κόρφου, Κάτω Άσσος, Παραλία Βραχατίου, Παραλία Νεράτζαας, Λυκοποριάς, Καμάρι, Παραλία Κάτω Διμηνιού, Παραλία Δερβενίου.
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
Άγιος Γεώργιος Ζάχολης-Δήμου Ξυλοκάστρου, Απόστολος Παύλος –Μητροπολιτικός Ναός και προστάτης της Κορίνθου, Μονή Αγίου Βλασίου-Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λέχωβας, Μονή Οσίου Παταπίου-Λουτράκι, Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, Μονή Προφήτου Ηλίου Ζάχολης-Δήμου Ξυλοκάστρου, Ναός Παναγία του Πράθι- Γεράνεια Κορινθίας, Παναγία του Βράχου στην περιοχή της Νεμέας, Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λεχαίου, Άγιος Γεώργιος Φενεού, Μονή Ζαρακά, λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας, η Εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων 10 χλμ. Νοτίως του Δερβενίου, Μονή Αγίου Δημητρίου Στεφανίου, Μοναστήρι Οσίου Παταπίου-Γεράνεια Όρη, Ναός Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ
Μεγάλες Ημέρες Νεμέας-αρχές Σεπτέμβρη κάθε χρόνου, 3ήμερη γιορτή των κρασιών. Νέμεα- Διεθνείς Αγώνες (κάθε 4 χρόνια). Πολιτιστικές Διαδρομές Δήμου Κορινθίων, κάθε καλοκαίρι. Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, κάθε καλοκαίρι. «Σικυώνια» Δήμου Σικυωνίων- εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι.