Νομός Ηλείας


Ο Νομός Ηλείας Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και βρέχεται δυτικά από το Ιόνιο Πέλαγος, Συνορεύει με τους Νομούς Αχαΐας στα Βόρεια, Μεσσηνίας στα Νότια και Αρκαδίας στα Ανατολικά. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Νομός Ηλείας έχει πληθυσμό       159.300 κατοίκους.

Ο Πύργος, η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας έχει 25.180 κατοίκους, είναι χτισμένος σε μικρό ύψωμα μέσα σε κατάφυτη περιοχή από ελιές, αμπέλια και εσπεριδοειδή. Άλλες σημαντικές κωμοπόλεις είναι η Αμαλιάδα (21.000 κάτοικοι), η Γαστούνη, η Κρέστενα, το Βαρθολομιό, η Ολυμπία, η Ανδραβίδα, το Κατάκολο, η Κυλλήνη, ο Καϊάφας, Λεχαινά, Βάρδα, Ζαχάρω.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΚΑΣΤΡΑ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Η Αρχαία Ολυμπία κατά τους κλασικούς χρόνους ήταν η πόλη της Ηλείας περισσότερο γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αρχαιολογικός Χώρος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς του ελληνικού χώρου, που προσελκύει τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου. Το Γυμναστήριο, η Παλαίστρα, το Γήπεδο, οι Θέρμες (Λουτρά), ο ναός του Διός, το Βουλευτήριο, το εργαστήρι του Φειδία, το Ιερό της Εστίας είναι τα σημαντικότερα κτίρια, ενώ στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται η Άλτις, το ιερό δάσος. Η Αρχαία Ίλιδα, ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ηλείας πολύ κοντά στην αρχαία Ολυμπία. Η Ίλιδα έδινε μεγάλη βαρύτητα στην διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων που τελούνταν μετά το πέρας κάθε τετραετίας.

Το Κάστρο Χλεμούτσι αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά κάστρα της Πελοποννήσου και βρίσκεται στο χωριό Κάστρο. Το κάστρο ιδρύ8ηκε το 1220-1223 από τον Γοδεφρείδο Α΄ τον Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκηπάτου της Αχαίας.

Τα Μουσεία του Νομού Ηλείας: Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας-Αρχαία Ολυμπία, Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών και Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας-Κατάκολο, Λαογρφικό Μουσείο και Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, Λαογραφικό Μουσείο Αμαλιάδας, Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας- Ήλιδα, Αμαλιάδα.  

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καϊάφας. Στα δυτικά του Νομού Ηλείας, 27 χλμ. από τον Πύργο, βρίσκεται η περιοχή που είναι γνωστή ως Καϊάφας και περιλαμβάνει μια μεγάλη παραλία από την πλευρά του Ιονλιου Πελάγους, ένα παραθαλάσσιο πευκοδάσος και την ομώνυμη λίμνη, η οποία αποτελεί το κέντρο του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή. Οι ιαματικές ιδιότητες του νερού της λίμνης Καϊάφα ήταν ήδη γνωστέ από την αρχαιότητα. Πηνειός και Τεχνητή Λίμνη Πηνειού. Ο Πηνειός από τους σημαντικότερους ποταμούς της Πελοποννήσου (ή ποτάμι της Γαστούνης) εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος και από τα νερά σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία. Στην πορεία του προς τη θάλασσα, τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Πελοποννήσου, τη λίμνη Πηνειού που βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Ήλιδα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Παραλία Αγίου Ανδρέα (13χλμ. από τον Πύργο), Παραλία Αγίας Μαρίνας, Παραλία Αρκούδι, Παραλία Γλύφα, Παραλία Επιτάλιο, Παραλία Ζαχάρω, Παραλία Θολό, Παραλία Θίνες, Παραλία Καϊάφα, Παραλία Κακόβατος, Παραλία Καλύβια, Παραλία Κάστρο Κυλλήνης, Λουτρά Κυλλήνης, Παραλία Κατάκολο,  Παραλία Κουρούτας,  Παραλία Λεβεντοχώρι, Παραλία Μανολάδας, Παραλία Παλούκι, Παραλία Σαμικού, Παραλία Σκαφιδιάς, Παραλία Σπιάντζα,

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Μονή Ίσοβας στην Τρυπητή Νομού Ηλείας, Μονή Φραγκαβίλλας-Αμαλιάδα, Ιερά Μονή Ασκητή στο Γούμερο, Ιερά Μονή Παναγία Κρεμαστή ανάμεσα στα χωριά Λάνθι και Λαμπέτι,  Ιερά Μονή Σκαφιδιάς βρίσκεται 10 μόλις χλμ από τον Πύργο και δίπλα από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, στο μέσο της διαδρομής Πύργου – Αμαλιάδας, βρίσκεται η ιστορική μονή που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, γνωστή ως Μονή Φραγκοπηδήματος. Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής στη Γαστούνη Ηλείας, Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, γνωστός ως «Μοναστήρι», ο οποίος θεωρείται το αρχαιότερο Βυζαντινό Μνημείο της Ηλείας και ένα εκ των αρχαιότερων της Ελλάδος, στη Νέα Φιγαλεία, Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Πύργου, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πύργου, Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Πύργου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

Σε Αρχαία Αρχαία Ολυμπία, Επικούριο Απόλλωνα και  Κάστρο Χλεμούτσι, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει κάθε χρόνο, εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου Αμαλιάδας Αγίου Αθανασίου. Διεθνές φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. «Ελαίας παραμυθία»– Φεστιβάλ Ελιάς στον Κακόβατο τον Αύγουστο. ¨Ζαχαρέϊκο Καρναβάλι¨, ετήσιες εκδηλώσεις με κέφι, διασκέδαση και ψυχαγωγία στους Δημότες της Ζαχάρως.

Κοινοποίηστε σε social