Πελοπόννησος


Η Πελοπόννησος, γνωστή και ως Μοριάς, είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Βρίσκεται στα νότια του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω μιας στενής λωρίδας γης, του Ισθμού της Κορίνθου, στον οποίο το 1893 κατασκευάστηκε ομώνυμη διώρυγα, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε νησί. Επιπλέον, από το 2004 η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Η Πελοπόννησος διαιρείται διοικητικά σε επτά νομούς (Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαϊα, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία) με ένα μικρό τμήμα της να υπάγεται στο νομό Αττικής) και από το 1986 σε δύο περιφέρειες, της Δυτικής Ελλάδας και την περιφέρεια Πελοποννήσου (και ένα μικρό τμήμα αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Αττικής). Μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα με δεύτερη κατά σειρά πόλη, την Καλαμάτα.

Η έκταση της είναι 21.439 τετρ. χλμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 1.086.935 κατοίκους.

Αποτελεί ιστορική κοιτίδα του ελληνισμού και κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά της από τον Πέλοπα (Πέλοπος-νήσος), γιο του Τάνταλου και εγγονό του Βασιλιά των Ολυμπίων Θεών Δία.  Σε αυτήν αναπτύχθηκε ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός και κατοίκησαν και τα τρία κυριότερα ελληνικά φύλα (Αχαιοί, Ίωνες και Δωριείς), ενώ στην Πελοπόννησο βρίσκονταν ορισμένες από τις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις-κράτη, όπως η Σπάρτη, η Κόρινθος και το Άργος. Αποτέλεσε θέατρο των περισσότερων πολεμικών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στον ελληνικό χώρο με κορυφαία ιστορικά παραδείγματα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ γνώρισε διάφορους κατακτητές όπως Ρωμαίους, Φράγκους, Οθωμανούς κ.ά.  Είναι επίσης ο τόπος που πρωτάρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το δε Ναύπλιο αποτέλεσε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους (1828-1834).

Όλη αυτή η ατελείωτη ιστορική εξέλιξη μορφοποιείται στα μάτια του επισκέπτη από τα αναρίθμητα μνημεία που βρίσκονται κατάσπαρτα σε όλη την Πελοπόννησο. Ερείπια αρχαίων πόλεων, ναών, θεάτρων, σταδίων, ελληνιστικά και ρωμαϊκά, βυζαντινά κάστρα και εκκλησίες. Φράγκικα και βενετσιάνικα φρούρια, αμέτρητα τα ιστορικά ενθυμήματά της. Κι ένα τοπίο διαρκώς εναλλασσόμενο, με απέραντους κάμπους, ελαιώνες, οπωροφόρα, πανύψηλα κατάφυτα βουνά, κοιλάδες, εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες και απόκρημνες βραχώδεις ακτές, ένα κλίμα γλυκό και ήπιο, αυτή είναι η νήσος του Πέλοπα, που περιμένει και σήμερα τον επισκέπτη, υπερήφανη για την ιστορία της, να τον φιλοξενήσει, να τον ξεναγήσει και να τον κάνει παντοτινό της φίλο.

 

Κοινοποίηστε σε social