Νομός Αχαΐας


Ο Νομός Αχαΐας βρίσκεται στην βόρεια Πελοπόννησο και ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συνορεύει στα ανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα νότια με το νομό Αρκαδίας και στα νοτιοδυτικά με το νομό Ηλείας και βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο. Με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά. Ο Νομός Αχαΐας έχει πληθυσμό 309.694 κατοίκους.

Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, η πρώτη σε πληθυσμό της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με 167.446 κατοίκους. Έχει οριστεί έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Η πόλη της Πάτρας αποτελεί σημαντικό αστικό κέντρο και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και το σημαντικότερο με επικοινωνία με την Ιταλία και τα Ιόνια νησιά. Άλλες μικρότερες πόλεις είναι το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, το Διακοπτό, Ακράτα, Άραξος, Ρίο, Κάτω Αχαϊα, Βραχναίικα, Καλέντζι, Ζαρούχλα κ.α.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΚΑΣΤΡΑ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας στα ανατολικά του Νομού Αχαϊας χρονολογείται στα 280-250 π.Χ. και έχει συνολική χωρητικότητα 3.000 θεατές και τέσσερεις κερκίδες, η δε ορχήστρα του είναι πλακόστρωτη. Το Ωδείο Πατρών οικοδομήθηκε το 160 μ.Χ. και κατά τον Παυσανία είχε την ωραιότερη διακόσμηση μετά από αυτή του Ωδείου της Αθήνας. Στο χώρο του υπήρχε το Άγαλμα του Απόλλωνα από το 279 π.Χ.

Τα Κάστρα του Νομού Αχαϊας. Το Κάστρο Πατρών χτίστηκε κατά το β΄ μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Στα 805 μ.Χ. οι κάτοικοι της πόλης πολιορκήθηκαν στο κάστρο από Σλάβους και Σαρακηνούς και η νίκη τους, που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα.Το Κάστρο Ρίου (Φρούριο Ρίου), Οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, χτίστηκε απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου. Το Τείχος Δυμαίων ή Κάστρο της Καλόγριας είναι προϊστορική μυκηναϊκή ακρόπολη στην Αχαΐα που ήταν σε πλήρη χρήση κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και στην Ενετοκρατία. Γυφτόκαστρο . Στην περιοχή της Αρλας Αχαϊας, βρίσκεται το Γυφτόκαστρο το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο το οποίο κτίσθηκε για να ελέγχεται ο δρόμος προς το εσωτερικό. Μεσαιωνικό Κάστρο Σαλμενίκου. Βρίσκεται στις  βόρειες πλαγιές του Παναχαϊκού του Δήμου Ερινεού. Χτίστηκε κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας γύρω στο 1300 από ένα Φράγκο Φεουδάρχη. Κάστρο της Ωριάς (Καλοβράτ). Κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1208 χτίστηκε στην κορυφή του βουνού πάνω από τα σημερινά Καλάβρυτα, ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου.

Τα Μουσεία του Νομού Αχαϊας είναι: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Το νέο Μουσείο κατασκευάστηκε το 2009 και βρίσκεται στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών 31-Πάτρα. Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, Αγ. Ανδρέου και Μιχαλακοπούλου 3-Αίγιο, αποτελείται από 6 αίθουσες με ευρήματα της περιοχής από τα νεολιθικά και τα ύστερα γεωμετρικά χρόνια. Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, απέναντι από Σταθμό του Οδοντωτού στον Κεντρικό Πεζόδρομο-Καλάβρυτα.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Το Φαράγγι του Βουραϊκού ανάμεσα στις δυτικές απολήξεις του Χελμού και στο Παναχαϊκό ξεκινά ένα βαθύ, μοναδικής ομορφιάς φαράγγι. Ο ποταμός Βουραϊκός πηγάζει από τα βουνά των Καλαβρύτων και καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο. Ο Λάδωνας ποταμός πηγάζει από τα Αροάνια όρη, σε μια εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, διασχίζει το Νομό Αχαΐας και στο Νομό Αρκαδίας εκβάλλει στον Αλφειό, ο οποίος με τη σειρά του εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Παραλία Αιγείρας, Παραλία Αιγίου, Παραλία Ακράτας, Παραλία Διγελιώτικα, Παραλία Ελαιώνας, Παραλία Γιαννισκάρι, Παραλία Καλόγρια, Παραλία Κάτω Αχαϊας, Παραλία Κουνουπέλι, Παραλία Λακόπετρας, Παραλία Λαμπρινής, Παραλία Νιφοραίικα, Παραλία Ποροβίτσα, Παραλία Ψαθόπυργου, Παραλία Ρίο, Παραλία Ριζόμυλου, Παραλία Ρόδινης, Παραλία Σελιανίτικα, Παραλία Τράπεζα.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας, Ιερά Μονή Ομπλού, Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παπουλάκου), Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροάνιας, Ναός Αγίου Ανδρέα – Πάτρα, Παναγία Τρυπητή Αγίου, Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου, Ναός Θεοτόκου στην Πλατανόβρυση, Άγιος Δημήτριος Μπαδά Πετροχωρίου, Άγιος Αθανάσιος στην Χαλανδρίτσα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ –  ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

Το Καρναβάλι της Πάτρας. Η έναρξη του Καρναβαλιού ξεκινάει κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, η κορύφωσή του είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς  και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα. Τα δρώμενα είναι ποικίλα όπως, η Τσικνοπέμπτη, το Καρναβάλι των Παιδιών, τα μπουρμπούλια, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού κ.α.

Στα Καλάβρυτα κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πρώτης πόλης της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό το 1821. Και στις 25 Μαρτίου στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας για την Ελληνική Επανάσταση. Στις 13 Δεκεμβρίου εορτή μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων (σφαγή του ανδρικού πληθυσμού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής) το 1943.

 

Κοινοποίηστε σε social