Νομός Αργολίδας


 

Ο Νομός Αργολίδας βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της Πελοποννήσου. Τα παράλιά της βρέχουν ο Σαρωνικός και ο Αργολικός κόλπος. Συνορεύει με την Αρκαδία και την Κορινθία. Ο Νομός Αργολίδας έχει πληθυσμό 97.044 κατοίκους

Ναύπλιο. Το ξακουστό Ανάπλι, πρωτεύουσα του Νομού και πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους (1828-1834). Από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας με πολλά νεοκλασικά κτίρια, ιστορικές εκκλησίες, χτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από το βράχο του Παλαμιδίου. Έχει 13.822 κατοίκους. Άργος, η μεγαλύτερη πόλη του νομού με 24.239 κατοίκους, εμπορικό, βιομηχανικό, αγροτικό και συγκοινωνιακό κέντρο της περιοχής. Άλλες μικρότερες πόλεις είναι οι: Τολό, Επίδαυρος, Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΚΑΣΤΡΑ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Οι «πολύχρυσες» Μυκήνες του Ομήρου, βρίσκονται 10 χιλιόμετρα έξω απ΄ το Άργος, στο δρόμο προς την Κόρινθο και  ιδρύθηκαν σύμφωνα με την παράδοση από τον Περσέα. Ο επισκέπτης προσερχόμενος στο χώρο θα θαυμάσει την «Πύλη των Λεόντων», τα «κυκλώπεια τείχη», το «παλάτι των Ατρειδών», τον «θησαυρό του Ατρέα», τον «τάφο της Κλυταιμνήστρας» και πολλά άλλα κατασκευαστικά έργα. Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου κτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και έχει 14.000 περίπου θέσεις. Φημίζεται για τέλεια ακουστική του, την απόλυτη αρμονία των μελών του, την απόλυτη εναρμόνισή του με το φυσικό τοπίο και έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο και ωραιότερο πέτρινο ηχείο. Το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, με τα ιαματικά του νερά δεσπόζει ανάμεσα στους λόφους Τίτθιο και Κυνόρτιο. Η Αρχαία Τροιζήνα, πατρίδα του μυθικού Θησέα, εκτείνεται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, 3χλμ από το λιμάνι της πόλης. Η Αρχαία Τίρυνθα στο δρόμο που συνδέει το Ναύπλιο με το Άργος, δεσπόζει αιώνια και ακατάληπτη μία από τις σημαντικότερες ακροπόλεις. Η Αρχαία Ασίνη, η μαγευτική και μυσταγωγική ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από το Τολό, πάνω σ΄ ένα τεράστιο βραχώδη λόφο στο Καστράκι. Την ύμνησε ο Όμηρος κι άλλοι ποιητές, ακόμα και ο Σεφέρης.

Τα Κάστρα της Αργολίδας. Το  Κάστρο του Άργους ή κάστρο της Λάρισας. Οι πρώτοι που εποίκισαν το Άργος ήταν οι Πελασγοί και οι ονομασίες είναι πελασγικές. «Άργος» σημαίνει κάμπος και «Λάρισα» σημαίνει ακρόπολη. Το Κάστρο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο. Πάνω από την ΝΑ άκρη του παλαιού Ναυπλίου (γιατί το νεότερο έχει επεκταθεί πολύ ανατολικότερα) υψώνεται το Παλαμήδι. Ένας συμπα­γής βράχος, ύψους 216 μέτρων, και διαστάσεων στην κορυφή του, 500Χ1000 μέτρων περίπου. Εκεί επάνω, πρώτος ο Μοροζίνης όταν ανακατέλαβε το Ναύπλιο από τους Τούρκους το 1686, υπέδειξε στις Βενετσιάνικες αρχές την ανάγκη να γίνουν οχυρωματικά έργα. Επίσης στην Αργολίδα δεσπόζουν τα Κάστρα: H εξαιρετική Ακροναυπλία, το φημισμένο Μπούρτζι Ναυπλίου, το Κάστρο της Νέας Επιδαύρου και το Κάστρο της Λέρνης

Τα πλούσια σε εκθέματα  Μουσεία της Αργολίδος είναι, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, η Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου-Ναύπλιο και το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι Δολίνες του χωριού Δίδυμα, είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Λίγο πριν το όμορφο χωριό Δίδυμα. Με τα πλούσια λιβάδια άγριας τουλίπας, βρίσκονται δύο παράξενοι κι επιβλητικοί κρατήρες, οι περίφημες «Δολίνες» που σε εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και το κυκλικό τους σχήμα. Οι ιδιαίτεροι αυτοί κρατήρες προήλθαν από καθίζηση του εδάφους. Λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής που βρέθηκαν σε μια σπηλιά μαρτυρούν τη χρήση τους ως καταφύγιο από τα προϊστορικά χρόνια. Θερμησία Λιμνοθάλασσα. Στο γραφικό κι ανθοστολισμένο χωριό Θερμησία, ανατολικά της Ερμιόνης βρίσκεται η γνωστή ομώνυμη λιμνοθάλασσα της περιοχής. Μια λιμνοθάλασσα γεμάτη ήχους σπανίων αποδημητικών πουλιών, (Ερωδιοί, γερογλάρονα, μαυροπούλια, χαλκόκοτες, αργυροτσικνιές. Λιμνοθάλασσα Βερβερόντας. Μιας ξεχωριστής ομορφιάς λιμνοθάλασσα, σε κοντινή απόσταση από το μαγευτικό και κοσμοπολίτικο Πορτοχέλι, ιδανική για ενναλακτικές μορφές τουρισμού, με ιαματικά νερά, αποδημητικά πουλιά και θαλάσσια σπορ. Φαράγγι Καταφύκι. Ανάμεσα στο χωριό Φούρνοι και την Ερμιόνη, βρίσκεται ένα απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο, το μαγευτικό φαράγγι Καταφύκι, που προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς και καταφύγιο άγριας ζωής. Το σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στην βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης και σίγουρα της Ανατολικής Μεσογείου. Το σπήλαιο έχει βάθος 150 μέτρα και πλάτος εισόδου 30 μέτρα. Κατοικήθηκε κυρίως κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική (40-10.000 π.Χ.), τη Μεσολιθική (9-7.000 π.Χ.) και τη Νεολιθική περίοδο (7-3.000π.Χ.). Στην Παλαιολιθική και Μεσολιθική το Φράγχθι υπήρξε καταφύγιο μετακινούμενων κυνηγών. Ανακαλύφθηκαν λίθινα και οστέινα εργαλεία, κεραμικά σκεύη, κοσμήματα, όστρακα, φυτικά κατάλοιπα και άλλα αντικείμενα. Όμως το σημαντικότερο εύρημα είναι ο αρχαιότερος πλήρης ανθρώπινος σκελετός που έζησε 10.000-8.000 χρόνια πριν και θεωρείται πως ανήκει σε άντρα 25 ετών.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Παραλία Αγίου Αιμιλιανού, Παραλία Αγίων Αναργύρων, Παραλία Αρβανιτιάς, Παραλία Αχλαδίτσας, Παραλία Δρέπανο, Παραλία Ύδρα beach, Παραλία Ίρια, Παραλία Κάντια, Παραλία Καραθώνα κοντά στο Ναύπλιο, Παραλία Κιβέρι, Παραλία Κονδύλι, Παραλία Κόστα, κοντά στο Πορτο Χέλι, Παραλία Λάζες (με μονοπάτι για το σπήλαιο Φράγχθι), Παραλία Λιμνιώνας στα Μέθανα, Παραλία Νέας Επιδαύρου, Παραλία Παλιάς Επιδαύρου-Γιαλάσι, Παραλία Παναγίας, Παραλία Πλέπι, Παραλία Σαλάντι, Παραλία Σεντόνι, Παραλία Τολό (δημοφιλής προορισμός), Παραλία Χηνίτσα.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Μονή Αυγού-Διδύμων, Μονή των Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης, Ναός Αγίου Κωνσταντίνου στο Άργος, Ναός Κοίμησης Θεοτόκου Μέρμπακα (σημ. Αγία Τριάδα),  Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ν. Ηραίο,  Η Ιερά Μονή της Παναγίας Γυμνού (Φαρμακά), Ιερά Γυναικεία Μονή Οσίου Θεοδοσίου του Νέου-χωρίο Παναρίτη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

Γιάλα-Γιάλα στην Ερμιόνη την ημέρα των Θεοφανείων , αφιερωμένου στο ντόπιο ψαρά. Γιορτή της τουλίπας στο όμορφο χωριό Δίδυμα. Γιορτή του Τρύγου-Κρασιού, που διοργανώνεται στο Ηλιόκαστρο Ερμιονίδας και στο Μαλαντρένι του Δήμου Άργους. Γιορτή των Ψαράδων, την έναρξη της Σαρακοστής στο λόφο της Ερμιόνης. Το Κάψιμο του Ιούδα, κάθε Κυριακή του Πάσχα στο λιμάνι της Ερμιόνης. Πορτοχελιώτικο Καρναβάλι. Πυρπόληση του Τουρκικού Στόλου κάθε Σεπτέμβριο στο ιστορικό και γενναίο νησί των Σπετσών. Φεστιβάλ Ναυπλίου, τα όμορφα βράδια των τελευταίων ημερών του Ιουνίου. Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού, στο πανέμορφο Πόρτο Χέλι, κάθε καλοκαίρι μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου

Κοινοποίηστε σε social