Νομός Αρκαδίας
Ο Νομός Αρκαδίας καλύπτει το κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει και τους άλλους έξι νομούς της Πελοποννήσου, ενώ ανατολικά η λωρίδα της Κυνουρίας βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος. Ο Νομός Αρκαδίας έχει πληθυσμό 86.685 κατοίκους.
Τρίπολη. Η πρωτεύουσα του νομού με 33.785 κατοίκους, στο κέντρο του οροπεδίου της Αρκαδίας, αποτελεί το διοικητικό εμπορικό και αγροτικό κέντρο του νομού. Είναι επίσης η έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Χτισμένη από τον 14ο αιώνα υπήρξε θέατρο σκληρών μαχών κατά την επανάσταση του 1821 και η άλωσή της από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, υπήρξε η πρώτη νίκη των εξεγερμένων Ελλήνων. Άλλες μικρότερες πόλεις του νομού είναι οι: Μεγαλόπολη, Λεωνίδιο, Άστρος, Τεγέα, Λεβίδι, Βυτίνα, Λαγκάδια, Δημητσάνα.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΚΑΣΤΡΑ –ΜΟΥΣΕΙΑ
Οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Αρκαδίας είναι πολλοί και σπουδαίοι. Η Αρχαία Γόρτυνα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες αρκαδικές πόλεις του αρχαίου κόσμου. Η Αρχαία Μαντινεία ήταν από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας και αναδείχθηκε σε σπουδαίο κέντρο ιστορικών εξελίξεων όχι μόνο της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Η αρχαία πόλη εντοπίζεται 14 χλμ. Από την Τρίπολη, στη θέση Παλαιόπολη. Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού. Ο Ορχομενός ήταν πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, τα υπολείμματα της οποίας εντοπίζονται περίπου 30 χλμ. Από την Τρίπολη καιλίγο έξω από το χωριό Λεβίδι. Η Αρχαία Πόλη της Τεγέας, δέκα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, δίπλα στο χωριό Αλέα της Μαντινείας, ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας. Η Έπαυλη Ηρώδου Αττικού (103-179 μ.Χ. ρωμαϊκοί χρόνοι) είναι από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα μνημεία της Αρκαδίας και βρίσκεται στην Εύα Δολιανών της επαρχίας Κυνουρίας. Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης. Το μεγαλύτερο θέατρο της εποχής του με 20.000 θέσεις το οποίο κτίστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο περί το 370 π. Χ. Ναός Επικούριου Απόλλωνα. Στα σύνορα με την Μεσσηνία και την Ηλεία, στην αρχαία αρκαδική πόλη Φιγαλεία δεσπόζει ένας από τους επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας, κτισμένος από τον ξακουστό Ικτίνο και ήταν αφιερωμένος στον Επικούριο Απόλλωνα.
Τα Κάστρα του Νομού Αρκαδίας. Το Φράγκικο κάστρο της Άκοβας, μία από τις σημαντικότερες βαρωνίες της μεσαιωνικής εποχής. Βρίσκεται σε βραχώδη λόφο κοντά στα Τρόπαια, ανατολικά του Βυζικίου. Λέγεται αλλιώς κάστρο της Μονοβύζας ή της Κυράς από τη Φράγκισα αμαζόνα που το κυβέρνησε. Ανήκει στο Δήμο Τροπαίων. Το Κάστρο στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, πάνω στο βραχώδη λόφο βρίσκεται το κάστρο χτισμένο τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Κάστρο Βελιγοστής. Κοντά στο χωριό Βελιγοστή ένας σωρός από πέτρες μαρτυρεί την ύπαρξη κάστρου. Δεν είναι άλλο από το γνωστό κάστρο της Βελιγοστής. Ανήκει στο Δήμο Φαλαισίας. Το κάστρο της Καρύταινας είναι χτισμένο σε μια προεξοχή του λόφου πάνω από την μικρή πολιτεία με τις βυζαντινές εκκλησίες. Η στρατηγική του θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των αιώνων. Ανήκει στο Δήμο Γόρτυνος. Το Κάστρο της Ωριάς. Βρίσκεται κοντά στον Άγιο Ιωάννη της Μελιγούς στο δρόμο από το Άστρος προς τον Άγιο Πέτρο. Χτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Βιλλεαρδουΐνο Το όνομά του έχει συνδεθεί με θρύλους και ειδικότερα με την ηρωίδα της δημοτικής παράδοσης, την Ωριά. Ανήκει στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
Τα Μουσεία της Αρκαδίας. Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους Κυνουρίας-Αρκαδίας, με εκθέματα κυρίως από την έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού (2ος αιώνας μ. Χ.). Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκοσούρας. Η Λυκοσούρα βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη, όπου και ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος που είναι αφιερωμένος στη Δέσποινα, κόρη της Δήμητρας και του Ποσειδώνα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του Ernst Ziler, με ευρήματα από τη νεολιθική, τη γεωμετρική, τη μυκηναϊκή περίοδο, έως τους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς χρόνους. Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας, Βιβλιοθήκη Δημητσάνας, Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας, Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας, Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης με κειμήλια και ενθύμια από τους αγώνες των Ελλήνων της νεώτερης ιστορίας. Τέλος λειτουργεί το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στο Κεφαλάρι του Αη-Γιάννη κοντά στη Δημητσάνα (με τον μπαρουτόμυλο, τη νεροτριβή, το βυρσοδεψείο, τον αλευρόμυλο και το αποστακτήριο).
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Αρκαδίας είναι το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Ο Λούσιος, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, θεωρείτο το ποτάμι όπου νύμφες, έλουσαν το νεογέννητο Δία. Από τα πιο διάσημα ποτάμια της Πελοποννήσου, ο Λούσιος δημιουργεί στο ορμητικό διάβα του ένα πλούσιο οικοσύστημα που σχηματίζουν ένα απολαυστικό πεδίο εξερεύνησης και αναψυχής. Δρυοδάσος Φολόης. Ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, το δάσος Φολόης, εκτιμάται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στα σύνορα μεταξύ των Νομών Αρκαδίας, Ηλείας και Αχαίας σε υψόμετρο 600 μέτρων και έκταση 218.000 στρέμματα αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Παραλία Αγίου Ανδρέα, Παραλία Άστρους Κυνουρίας, Παραλία Ατσίγγανος, Παραλία Ζαρίτση, Παραλία Κρυονέρι, Παραλία Λεωνιδίου, Παραλία Λιβάδι, Παραλία Ξηροπήγαδο, Παραλία Πούλιθρα, Παραλία Τηγάνι, Παραλία Τύρος, Παραλία Τσέρφος, Παραλία Φωκιανός.
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος –Κάτω Δολιανά, Μονή Αιμυαλών-Δημητσάνα, Μονή Ελώνης ή Ελώνη- Λεωνίδιο και Κοσμάς Κυνουρίας, Μονή Επάνω Χρέπας-10 χλμ. Από την Τρίπολη, Μονή Καλτεζών-στα σύνορα Αρκαδίας και Λακωνίας στο χωριό Κάτω Ασέα, Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου-Βαλτετσινίκου Αρκαδίας, Μονή Μαλεβής-Άγιος Πέτρος Κυνουρίας, Μονή Φιλοσόφου, νότια της Δημητσάνας, στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, σήμερα είναι ερειπωμένη, Ναός Αγίας Θεοδώρας, κοντά στο χωριό Βάστα Μεγαλόπολης, «θαύμα της φύσης» από τη στέγη του ξεφυτρώνουν 17 δέντρα. Ναός Κοιμήσεως Θεοτοκου-Τεγέα.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ
Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς σε ανάμνηση της ιστορικής νίκης των επαναστατημένων Ελλήνων έναντι των Τούρκων κατακτητών στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Γιορτή του Κάστανου στην Καστανίτσα Αρκαδίας, κάθε Οκτώβριο. Επέτειος Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας Στεμνίτσας κάθε Ιούνιο από το Δήμο Γόρτυνος. Παζάρι γυναικών στην Καρύταινα κάθε Αύγουστο. Μάχη του Βαλτετσίου-Εορτασμοί, σε ανάμνηση της ιστορικής μάχης 12-13 Μαϊου 1821. Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού κάθε καλοκαίρι από Δήμο Γόρτυνος στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων. Πάσχα στην Αρκαδία, η νύχτα των Αερόστατων στο Λεωνίδιο.