Νομός Λακωνίας


Ο Νομός Λακωνίας είναι ο νοτιότερος νομός της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος (Μυρτώο Πέλαγος), το Μεσσηνιακό κόλπο και το Λακωνικό κόλπο. Συνορεύει προς βορά με την Αρκαδία και προς Δυτικά με τη Μεσσηνία. Ο Νομός Λακωνίας έχει πληθυσμό   89.138 κατοίκους.

Η Σπάρτη η πρωτεύουσα του Νομού με 19.854 κατοίκους, χαράζει και την ιστορική μνήμη της Λακωνίας για την αρχαιότητα. Απ΄ τις πρώτες δυνάμεις της Ελλάδας, η λιτή, δωρική Σπάρτη, που ήξερε μόνο να πολεμάει. Άλλες σημαντικές κωμοπόλεις του νομού είναι οι: Γύθειο, Μονεμβασία, Μυστράς, Αρεόπολη, Νεάπολη, Σκάλα, Βλαχιώτης, Μολάοι, Οίτυλο, Γερολιμένας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΚΑΣΤΡΑ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιλογικός Χώρος ο Τάφος του Λεωνίδα. Βόρεια της σύγχρονης πόλης της Σπάρτης, ανασκαφές του προηγούμενου αιώνα έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα διαστάσεων12,5Χ8,30 μέτρων που χρονολογείται από τον 5ο π.χ. αιώνα. Έχει ταυτιστεί με το κενοτάφιο του Λεωνίδα, καθώς ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει ότι εδώ μεταφέρθηκαν και ετάφησαν από τις Θερμοπύλες τα οστά του θρυλικού βασιλιά της Σπάρτης.

Τα Κάστρα της Λακωνίας : Καστροπολιτεία του Μυστρά, Καστροπολιτεία Μονεμβασιάς, Κάστρο Γερακίου, Κάστρο Λογκανίκου, Κάστρο Βαρδόνιας, Κάστρο Πασσαβά-Γύθειο, Κάστρο Κελεφάς, Κάστρο Πόρτο Κάγιο-Λάγια, Κάστρο Βάτικα-Νεάπολη, Κάστρο Τηγανιού-Μίνα, Κάστρο Μπαρδούνιας-Γύθειο. Τα Μουσεία της Λακωνίας είναι : Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης-Γύθειο, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού –Σπάρτη, Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού Σπηλαίου Διρού-Πύργος Διρού.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπήλαιο Γλυφάδας Διρού. Νοτιότερα της Αρεόπολης Λακωνίας, στον κόλπο του το σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα), φυλά για τον επισκέπτη μοναδικές ομορφιές μέσα στα έγκατα της γης. Πρόκειται για ένα ενάλιο σπήλαιο ανείπωτης ομορφιάς, που έχει πάρει την πρώτη θέση ανάμεσα στα τρία ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου ! Είναι τουριστικά αξιοποιημένο με 3.100 μέτρα επισκέψιμου τμήματος, που περνά μέσα από χερσαία και θαλάσσια τμήματα με πλήθος από στοές και θαλάμους. Διαθέτει έναν εντυπωσιακό, πολύχρωμο λιθοματικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σχηματίζουν επιβλητικές κολώνες. Ο Ταΰγετος, είναι το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου ( καταλαμβάνει εκτάσεις των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.404 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, Η ονομασία Ταΰγετος, όπως μαρτυρά ο Παυσανίας, έχει μυθολογικές ρίζες. Προέρχεται από την Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες, η οποία, γεμάτη ντροπή από το αθέλητο ζευγάρωμά της με τον Δία, έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε γκρεμό του βουνού. Όμορφα χωριά, δύσβατα μονοπάτια, εύφορες κοιλάδες, διαδοχικές χαραδρώσεις που καταλήγουν στη θάλασσα, απότομες κορυφές και μεγάλα οροπέδια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Ταΰγετου. Στη δυτική πλευρά του βρίσκεται η περιοχή της Καλαμάτας και στην ανατολική ο Μυστράς και η Σπάρτη. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο βιοτόπων Natura 2000. Επίσης, η περιοχή υπάγεται στις σημαντικές για τα πουλιά περιοχές της Ελλάδας

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Παραλία Αρχάγγελου,  Βαλτάκι (Ναυάγιο), Παραλία Βαθύ, Παραλία Βλυχάδας, Παραλία Γερολιμένα, Παραλία Διρός, Παραλία Δρυμίσκος, Παραλία Ελιάς, Παραλία Καμάρες, Παραλία Καποί, Παραλία Καστράκι, Παραλία Κυπαρίσσι,  Κοκκάλα, Λεύκη,  Λιβάδια, Παραλία Μαντήλου, Παραλία Μαραθιάς, Παραλία Μαρμάρι, Παραλία Μαυροβούνι, Παραλία Μητρόπολης, Παραλία Μονεμβασιάς, Παραλία Μποζάς, Παραλία Νεάπολης, Παραλία Νέου Οιτύλου, Παραλία Παναγίας, Παραλία Πλύτρας, Παραλία Πούντας, Παραλία Σελινίτσας, Παραλία Σίμος, Παραλία Σκούταρι, Παραλία Τρίνησα,  Φράγκο,  Χαλίκια Βατά.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Η Μητρόπολη του Μυστρά, αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, η Μονή Βροντοχίου, ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας, η Μονή Περιβλέπτου, ο ιερός ναός της Ευαγγελίστριας και η Μονή της Παντάνασσας. Άγιος Γεώργιος Κάστρου Γερακίου Λακωνίας, Ιερός Ναός Αποστόλου Ανδρέα-Καρυές Λακωνίας, Νέα Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων-Χρύσαφα, Μητροπολιτικός Ναός της Σπάρτης είναι ο καλαίσθητος ναός της Ευαγγελίστριας, Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε, είναι ο πολιούχος και προστάτης της πόλεως της Σπάρτης, Πανηγυρίστρα Σκάλας Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Οίτυλο Ι. Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Μονεμβασία, I. N. Ελκoμένου Χριστού, Μάνη Οίτυλο Ι. Ν. Ταξιαρχών, Μάνη Κέρια Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου της Κέριας, Μάνη Γαρδενίτσα Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, Μάνη Αρεόπολη Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Ιερός Ναός Παναγίας Πασσαβά-Γύθειο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

Γιορτή ελιάς και λαδιού. Κάθε Αύγουστο, 3ήμερο αφιερωμένο στο λάδι και στην βρώσιμη ελιά, στην Σελλασία του Δήμου Σπάρτης. Γιορτή Λουλουδιών στο Γύθειο – ετήσια από 29 Απριλίου έως 1η Μαϊου. 

 

Κοινοποίηστε σε social