Νομός Μεσσηνίας


Ο Νομός Μεσσηνίας βρίσκεται στο ΝΔ άκρο της Πελοποννήσου και είναι το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρέχεται δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος και νότια από το Μεσσηνιακό κόλπο. Συνορεύει με την Ηλεία, την Αρκαδία και την Λακωνία. Ο Νομός Μεσσηνίας έχει πληθυσμό 159.954   κατοίκους.

Η Καλαμάτα η πρωτεύουσα του νομού, η δεύτερη μετά την Πάτρα πόλη της Πελοποννήσου, έχει 62.409 κατοίκους. Η Καλαμάτα, παλαιότερα Καλάμαι ή, κατά την εποχή του Ομήρου, Φαρές, με σημαντικό λιμάνι στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα, είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου 1821. Ξακουστό είναι το μεταξωτό μαντήλι, τα λαλάγγια και το παστέλι. Άλλες σημαντικές κωμοπόλεις είναι οι: Μεσσήνη, Πύλος, Μεθώνη, Κορώνη, Πεταλίδι, Φιλιατρά, Χώρα, Γαργαλιάνοι, Κυπαρισσία, Ψάρι, Δώριο, Μελιγαλάς, Βλαχόπουλο, Αριστομένης, Άρις, Αρφαρά, Καρδαμύλη.     

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΚΑΣΤΡΑ – ΜΟΥΣΕΙΑ

 Η Αρχαία Μεσσήνη οικοδομήθηκε το 369 π.χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα. Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, κοντά στο σημερινό χωριό Μαυρομάτι. Είναι μία εξαιρετικά μεγάλη επιβλητική αρχαία πολιτεία, την οποία έφερε στην επιφάνεια μετά από εργασία δεκαετιών, ο σπουδαίος Καθηγητής Πέτρος Θέμελης.

Τα Κάστρα της Μεσσηνίας. Πανύψηλες πύλες, πετρόχτιστες καμάρες, προμαχώνες και πολεμίστρες χαρακτηρίζουν τα κάστρα της Μεσσηνίας, όχι μόνο στην ακτογραμμή αλλά και στην ενδοχώρα. Αν και κατασκευάστηκαν για καθαρά πρακτικούς λόγους, σήμερα αποτελούν δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής, που καλύπτει την Κυπαρισσία το ιστορικό Ναβαρίνο της Πύλου, τα πολυτραγουδισμένα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης, από τα καλύτερα διατηρημένα στον ελλαδικό χώρο, αλλά και το κάστρο της Καλαμάτας, της Ανδρούσας , του Πέρα, του Πηδήματος και της Ζαρνάτας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας βρίσκεται μέσα στην πρωτεύουσα, οδός Μπενάκη και Αγίου Ιωάννου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, βρίσκεται δίπλα από τον χώρο των ανασκαφών, κοντά στο χωριό Μαυρομάτι.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φαράγγι της Νέδας. Η Νέδα το μοναδικό «θηλυκό» ποτάμι της Ελλάδας, πηγάζει από τους πρόποδες του Λυκαίου όρους και εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο.  Στο διάβα της συναντάς υπέροχα φυσικά τοπία σαν  να βγήκαν από παραμύθι. Εδώ βρίσκεται ο μοναδικός ναός αφιερωμένος στο θεό Πάνα, ενώ στις Βάσσες δεσπόζει ο μεγαλοπρεπέστατος ναός του Επικούριου Απόλλωνα, έργο του Ικτίνου. Το φαράγγι του ποταμού είναι εξ ίσου συναρπαστικό με την άγρια φύση να δεσπόζει σε όλη σχεδόν τη διαδρομή. Πολυλίμνιο Μεσσηνίας. «Ο υδάτινος παράδεισος», «Γαλάζια Λίμνη της Μεσσηνίας», «Κρυφός Παράδεισος», Ο λόγος για το Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα από λίμνες και καταρράκτες στην καρδιά της Πελοποννήσου, ένα απίστευτα όμορφο τοπίο, ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον περίπου 30 λεπτά (32 χλμ) από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.Στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Μεσσήνης, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, μια μοναδική τοποθεσία η οποία λόγω του ανώμαλου εδάφους αποτελείται από πολλές λίμνες και καταρράκτες. Ο Πάμισος ποταμός, είναι το καταπράσινο και μεγαλύτερο ποτάμι του Νομού Μεσσηνίας. Διασχίζει κάθετα τον κάμπο της Μεσσηνίας και εκβάλει στον Μεσσηνιακό Κόλπο ανάμεσα στις πόλεις Μεσσήνη και Καλαμάτα. Το όνομά του καταγράφεται από την αρχαιότητα και από τον Στράβωνα, αλλά και από τον Παυσανία, ο οποίος αναφέρει ότι λατρευόταν ως θεός. Ο συνθέτης Νίκος Γκάτσος έγραψε σχετικό τραγούδι για τις ομορφιές του ποταμού Παμίσου, που ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς: «Με κόκκινο πουκάμισο και με σακάκι σταυρωτό, στον ποταμό τον Πάμισο, χαρταετούς ψηλά πετώ.»

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:

Παραλία Καλαμάτας, Δυτικής Καλαμάτας, Μπούκας Μεσσήνης, Βοϊδολοιλιάς Πύλου, Γιάλοβας Πύλου, Φοινικούντας, Ζάγκα-Μεμί Κορώνης, Παραλία Μεθώνης, Βουνάρια Κορώνης, Παραλία Κόμπων Κορώνης, Ακρογιάλι Δυτικής Μάνης, Παραλία Καλογριάς, Παραλία Στούπας, Φονέα Καρδαμύλης, Παραλιά Κιτριές, Παραλία Σάντοβας, Παραλία Αγ. Ανδρέα Λογγά, Παραλία Ανάληψης Μεσσήνης, Παραλία Βελίκας, Παραλία Δελφίνια Καρδαμύλης, Παραλία Αμμόλοφοι Πετροχωρίου, Παραλία Περούλια Κορώνης, Παραλία Χρυσής Ακτής Πύλου, Παραλία Μικρής Μαντίνειας Δήμου Αβίας Δυτ. Μάνης, Παραλία Πεταλιδίου, Παραλία Ρωμανού Πύλου.   

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Ιερά Μονή Βουλκάνου (Παναγία η Βουλκανιώτισσα), 16ου αιώνα, στο όρος Ιθώμη της Αρχαίας Μεσσήνης. Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας κτίσμα του 12ου αιώνα. Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Καλογραιών) Καλαμάτας. Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοκελλαριάς (Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Ιερά Μονή Παναγίας Ελληνικών. Ιερά Μονή Παναγίας Δήμιοβας ή Δημιόβης (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), κτίσμα του 17 ου αιώνα. Ιερά Μονή Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου Γαρδικίου Θουρίας. Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς, κτίσμα του 17ου αιώνα. Ιερός Καθεδρικός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Υπαπαντής πολιούχου της Καλαμάτας. Ιερό προσκύνημα Παναγίας Σγράππας Πυλίας (Ζωοδόχου Πηγής). Ιερό προσκύνημα Παναγίας Ελεήστριας Κορώνης (Ζωοδόχου Πηγής).  Ναός Αγίας Τριάδος-Καλαμάτας. Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών-Καλαμάτας.  Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ανδρούσης. Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Αριστομένης. Ναός Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών . Ναός Αγίου Παντελεήμονος Διαβολιτσίου  Ναός Αγίων Θεοδώρων Θουρίας. Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Κορώνης. Ναός Αγίου Νικολάου Μεθώνης. Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μελιγαλά Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μεσσήνης. Ναός Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

Εορτασμός κάθε έτος στις 23 Μαρτίου για την κήρυξη της επανάστασης του 1821. Τα ‘Ιθώμαια’ με πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.) στην αρχαία Μεσσήνη. Ετήσιες, επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, στις 20 κάθε Οκτώβρη, στον  Δήμο Πύλου-Νέστορος. Αναπαράσταση της Μάχης στο Μανιάκι στις 20 κάθε Μάη, σε ανάμνηση της θυσίας του Παπαφλέσσα που έπεσε μαχόμενος κατά των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ στις 20 Μαϊου 1825. Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα. Κάθε χρόνο το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει στην Καλαμάτα, το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Το έθιμο ανάγεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν οι Μεσσήνιοι αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων κατασκευάζοντας και ρίχνοντας σαϊτες γεμάτες εκρηκτικά. Σαϊτοπόλεμος επίσης γίνεται στην Μεσσήνη, ενώ την Δευτέρα του Πάσχα σαϊτοπόλεμος και κάψιμο του Ιούδα γίνεται στο χωριό της Μεσσηνίας, Εύα. – Ιππικοί Αγώνες στο Πλατύ Μεσσηνίας, κάθε χρόνο του Αγιωργιού 23 Απριλίου. Οκταήμερο θρησκευτικό εμποροπανηγύρι, κάθε Σεπτέμβρη στην Μεσσήνη. Το Καρναβάλι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στη Μεσσήνη. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα με το κρέμασμα της ‘γριάς κυρα-Συκούς’ και παρέλαση αρμάτων.

Κοινοποίηστε σε social